11.06.2017



Når jeg tenker tilbake til barndommen så er vel lukten av brun saus noe av det jeg husker aller best og den dag i dag ligger slik mat nært mitt hjerte :)

Kjøttkaker
11-14 stk etter størrelse

4-500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 egg
En halv løk
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ss malt muskat
2 ss griljermel
1-2 ss potetmel
2 ts bakepulver ( for luftighet. Kan utelates)
0.5- 1 dl av fritt valg av vann, Farris (for luftighet, eller fløte (for saftighet)

Finmos løken i stavmikser eller kutt i kjempesmå biter. Ha alle ingrediensene i en bolle og bruk hendene til å lete sammen kjapt. Med maskin kan du risikere at de blir seige.
Bruk hendene og form til boller. Jeg liker å ha våte hender når jeg former da det er enklere å forme de da uten å ha i for mye potetmel.
Smelt smør i stekepannen. Stek kjøttkakene til de får stekeskorpe.
De skal ikke gjennomstekes men trekke seg ferdig i sausen.

Du kan bruke en helt vanlig brun saus men her valgte jeg en med fløte. Den laget jeg slik.

Lag bruning av:
100 g smør
1.5 dl mel.

Ta gryta til side og tilsett 6 dl vann eller kraft.

La dette putre i 20-25 min til melsmaken blir borte.
Tilsett 1-2 dl fløte etter ønske, 1 ss soyasaus, 2 ts dijonsennep,1 ts salt og 1 ts pepper.

Her finner du video av hvordan du lager bruning. Les også de gode rådene dersom du er nybegynner. Trykk her : 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Sett poteter til koking.

Legg kjøttkakene i sausen så de får trekke/småputre i 10 - 15 minutter.

Damp til slutt nykål i en gryte med vann og en god klikk smør samt litt salt. Jeg samler kun i 3-4 minutter da jeg ønsker den litt crispy. Ønsker du ikke det kan du dampe i 12-13 minutter.

Slik lager jeg rørt tyttebær som jeg fryser ned hver høst. Trykk her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456311183_rrt_kremet_tyttebr_av.html

Det er mange måter å lage kjøttkaker på og jeg har prøvd mange varianter. Jeg går alltid tilbake til denne :)

Velbekomme :)

Scrolle gjerne ned og del oppskriften så du har den til senere.  

12 kommentarer

Baketerapi

11.06.2017 kl.20:26

Dette så kjempe godt ut! Har du noen tips til hva man kan erstatte muskattnøtt med:-)? Eller kan man droppe den? Vet den gir mye smak men nå for tiden spiser jeg ikke mat /godis med nøtter:)

matfrabunnenfb.blogg.no

11.06.2017 kl.21:04

Det vil ikke bli det samme men 1 ts ingefær er godt Baketerapi: )

Baketerapi

11.06.2017 kl.21:07

Takk for tips:)

matfrabunnenfb.blogg.no

11.06.2017 kl.23:38

Bare hyggelig Baketerapi:)
Mmm, så godt det ser ut! Tusen takk for at du deler oppskriften :-)

Ha en fortsatt fin dag!

matfrabunnenfb.blogg.no

12.06.2017 kl.19:07

Håper du prøver Tiril Sørensen: ).
Takk det samme

Thomas Frydenberg

12.06.2017 kl.16:45

Dette så skikkelig godt ut!

matfrabunnenfb.blogg.no

12.06.2017 kl.19:06

Tusen takk Thomas Frydenberg: )

03.07.2017 kl.12:40

Hvor lenge ca trenger de å trekkes i sausen hvis man kun steker stekeskorpe i panna? :)

matfrabunnenfb.blogg.no

03.07.2017 kl.22:39

Anonym: Du bør gi de hvertfall 20 min i sausen.

Lena

15.10.2017 kl.09:24

Hei. De såg så gode ut . Er det mulig å erstatte griljermel med noe annet?

matfrabunnenfb.blogg.no

16.10.2017 kl.12:39

Feks knust kavring eller knekkebrød Lena:)

Skriv en ny kommentar





hits