18.02.2016




Sosakjøtt:

Man kan variere med hvilket kjøtt man bruker, men jeg benytter vanligvis høyrygg eller elgkjøtt ( her bruker jeg 1400 g ytrefilet av elg )

Saus: (jeg lager rikelig med saus for da bruker jeg restene til brun lapsksus dagen etter og ofte blir det nok til å fryse ned en familierasjon )
Jeg bruner 300 gram margarin med 5 dl hvetemel (se mitt sauskurs om du lurer på hvordan du gjør dette).
Jeg sper jevninga med elgkraft eller alternativt 13 dl vann med 3 kjøttbuljongterninger.
(Vi foretrekker tykk saus men du kan ha i mer væske om du ønsker).
Tilsetter 4.5 dl kremfløte og 5 rause ss creme fraiche.
Jeg tilsetter 13 skiver fløtemysost, 4 ts dijonsennep, 1 ts salt, 2 ts pepper, 2 ts soyasaus og 3 ts sukker.

Kjøttet : del opp i store serveringsstykker. Stek de kjapt på hard varme og ha kjøttet i sausen.
Kok ut panna med vann og tilsett den nedkokte krafta av kjøttet i sausen.
La dette putre i 3-3,5 time til kjøttet er så mørt at det nesten går i oppløsning.

Ertestuing:

Stor porsjon ertestuing for nedfrysing i posjoner av Tanja.

Legg 4 pk tørrerter i vann over natten med 1 ss salt. ( jeg bruker 15 liters gryte) Dagen etter tømmer du ut vannet og har i nytt vann. Sett på koking. Jeg tar ut de hvite skallene etterhvert som de flyter opp men det er en smakssak. La det småkoke 2 timer med lokk. La den så småkoke i 45 min uten lokk slik at den tykner. Rør av og til så den ikke brenner seg fast. Mot slutten tilsetter du 300 gram smør, 4 ss sukker og 1 ss salt. For en magrere variant kan du redusere på smøret, men denne blir iallefall kjempegod.

Dette holder til 7-10 nedbrysbare porsjoner for en familie på 4. Det kommer litt an på hvor mye ertestuing dere spiser


Server med poteter og ønskede grønnsaker.
Velbekomme.

                       Tanja

6 kommentarer

Kari Pettersen

06.09.2016 kl.18:45

Takk for ertestuing oppskrift......kjøpet erter i morge!

matfrabunnenfb.blogg.no

06.09.2016 kl.18:52

Så bra Kari Pettersen: )Mange på gruppen bruker denne fast. Håper du også blir fornøyd

25.04.2017 kl.17:28

Nydelig tradisjonsmat. Skulle nesten tru du hadde lært av min mor, mvh Bergljot Helgesen

matfrabunnenfb.blogg.no

25.04.2017 kl.18:31

Så moro :)

Bergljot

25.04.2017 kl.17:30

nydelig tradisjonsmat. Skulle nesten tro du hadde oppskrift fra min mor, mvh Bergljot

matfrabunnenfb.blogg.no

25.04.2017 kl.18:31

Så hyggelig å høre Bergljot: )

Skriv en ny kommentar





hits